Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történelem íródott a fülöpházi tanyán

2011. december 29-én Fülöpházán került sor a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete éves közgyűlésére, melyen Balogh József, az MTÉE elnöke, a felső-Kiskunság országgyűlési képviselője tartott évértékelő beszédet.

nevtelen.jpg

„Nagy utat tettünk meg a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete 2007. évi megalapítása óta. Büszkén kimondhatjuk: a fülöpházi tanya a lakitelki sátorhoz hasonlóan történelmi helyszínné vált. Innen indult el közös munkánk, itt fogadtuk meg egymásnak, hogy legjobb tudásunk szerint szolgáljuk majd a tanyákon élő sorstársaink ügyét, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a tanyán élők által a mindennapokban viselt hátrányokat csökkenteni tudjuk” – mondta Balogh József.

Az MTÉE az elmúlt években gyakran hallatott magáról. 2008 novemberében az MTÉE a Nemzeti Fórummal közösen szakmai konferenciát szervezett az Országház Főrendi termében, amelynek keretében Orbán Viktor felkérte az MTÉE elnökét a Fidesz tanyastratégiájának megalkotására. Az Országgyűlés Balogh József javaslatára 2009 áprilisában határozati javaslatot fogadott el a tanyák és tanyás térségek megőrzéséről, fejlesztéséről. A kormányváltást követően az MTÉE elnökének kezdeményezésére létrejött a Fidesz–MPSZ Országgyűlési Képviselőcsoportjának Tanyaügyi Munkacsoportja, melyben tíz országgyűlési képviselő, közöttük négy államtitkár vállalt szerepet. A munkacsoportnak olyan javaslatai kerültek elfogadásra a Kormány által, mint a vízgazdálkodási érdekeltségi hozzájárulás eltörlése, a kistermelők élelmiszertermelési, –feldolgozási és –értékesítési feltételeinek könnyítése, valamint az alkalmi munkavállalás egyszerűsítése.

Ahogy az egyesület éves közgyűlésén Balogh József fogalmazott: „az igazi átütő sikert a Nemzeti Tanyafejlesztési Program jelenti az MTÉE, és így minden tanyasi ember számára”. A program előzményei a tavalyi évig nyúlnak vissza, amikor 2010. április 7-én, Balogh József meghívására Orbán Viktor látogatást tett a felső-kiskunsági tanyavilágban, és lakossági fórumot tartott Kerekegyházán. A rendezvényen ígéretet tett arra, hogy a polgári oldal választási győzelme esetén kormánya kiemelt figyelmet fordít majd a több mint 300 ezer tanyán élő polgárra. Az ígéreteket a kormányváltás után tettek követték: ezért jött létre a Nemzeti Tanyafejlesztési Program. „Köszönettel tartozunk Orbán Viktor miniszterelnök úrnak és a Nemzeti Együttműködés Kormányának azért, mert a tanyaprogrammal bizonyítást nyert, hogy a Kormány valóban odafigyel a tanyasi emberekre” – fogalmazott az MTÉE elnöke.

Az idén közel egymilliárd Forint keretösszegű Nemzeti Tanyafejlesztési Program – amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTÉE-vel együttműködve hozott létre – két fő célt szolgál. Az első cél, hogy a tanyákon élők tiszta ivóvízzel történő ellátásával, a tanyasi infrastruktúra fejlesztésével, a tanyák energiaellátásának biztosításával, a dűlőutak karbantartásával a Kormány megteremtse a tanyás térségek fenntarthatóságának feltételeit, azaz élhető életet teremtsen a tanyákon.  A program másik célja, hogy a tanyasi áruk piacra jutásának elősegítésével, önkormányzati tulajdonú nonprofit boltok alapításával, a tanyasi áruk nagybani piacának létrehozásával megélhetést teremtsen a tanyán élő és gazdálkodó családok számára, és biztosítsa az egészséges magyar élelmiszerekhez való hozzáférést, minél több hazai fogyasztó számára.

Ez a program több szempontból is történelmi, korszakalkotó programnak nevezhető, elsősorban azért, mert először jelent meg Magyarország költségvetésében a tanya, mint megőrizendő és fejlesztendő terület. Balogh József hangot adott meggyőződésének, miszerint a tanyafejlesztési program a kormány egyik legfőbb sikertörténete lesz, amely segíteni fogja a magyar tanyavilágnak fennmaradását és megőrzését. A tanyaprogram 2012. évi költségvetésben is szerepel, lényegesen megnövelt: 1,5 milliárd forintnyi keretösszeggel. Balogh József ezért arra bíztatta azokat a pályázókat, akik az idén nem nyertek támogatást, hogy ne keseredjenek el, hanem 2012-ben ismét nyújtsák be pályázataikat a nagyobb keretösszeggel létrejövő új tanyaprogramra.  

Az MTÉE elnöke a közgyűlésen arról is tájékoztatta az egyesület tagjait, hogy a Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretében négy felső-kiskunsági település, Fülöpháza, Kerekegyháza, Kunszentmiklós és Szabadszállás önkormányzata által kidolgozott együttműködés keretében megnyílik a lehetőség a tanyasi termékek zárt termékpályán történő értékesítésére. Fülöpházán tésztaüzem és baromfi-vágópont, Kerekegyházán tejüzem, Kunszentmiklóson tanyasi termékeket forgalmazó kereskedelmi egység, Szabadszálláson pedig térségi nagybani piac és logisztikai központ kerül kialakításra. A nevezett önkormányzatok által közösen létrehozott Magyar Tanyasi Termék Nonprofit KFT a felsorolt egységekben feldogozott árucikkeket, valamint a térség gazdálkodói által megtermelt termékeket fogja értékesíteni nonprofit módon, fővárosi önkormányzatok által a pályázati együttműködés során felajánlott üzlethelyiségekben, valamint közkonyhákba történő beszállítás útján.

Balogh József – aki a HVG rangsorolása alapján a legaktívabb parlamenti képviselő – a közgyűlés végén köszönetet mondott az MTÉE tisztségviselőinek és tagjainak egész éves áldozatos munkájukért, és ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy a jövőben is fáradhatatlanul, legjobb tudása szerint igyekszik képviselni a tanyán élők ügyét az Országház falai között.

(www.tanyakonelok.eu)