Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Polgármesterek találkozója Fülöpházán

 Szeretnénk nyitottabb, további együttműködéseket kereső szervezetté válni, és új partnereket megnyerni annak érdekében, hogy továbbra is megőrizhessük a természeti értékeket és erőforrásokat a társadalom számára – mondta dr. Boros Emil, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója, a szervezet által kezdeményezett első polgármesterek találkozóján, Fülöpházán.

A nemzeti parkokat és általában a hivatalos természetvédelem képviselőit az elmúlt évtizedekben gyakran érte az a vád, hogy számos területen a gazdasági-társadalmi fejlődés kerékkötői. A Kiskunsági Nemzeti Park azonban a vidékfejlesztés környezeti ügyeiben meghatározó, integráló tényezőként szeretne részt venni a régió életében.

Ennek jegyében szervezte meg a Polgármesterek találkozóját is, ahol a nemzeti park tevékenységével érintett települések vezetőivel folytattak eszmecserét.

A találkozón olyan természetvédelemmel kapcsolatos témákat beszéltek meg, melyeknek komoly társadalmi hatásai is lehetnek: növelhetik egy terület agroökológiai potenciálját, turisztikai vonzerejét, és megélhetést biztosíthatnak a helyieknek. Ilyen program például, a várhatóan jövőre induló Homokhátság vízpótlását célzó uniós támogatású projekt, amely 3,6 milliárdos beruházással, megújuló energiaforrások felhasználásával, és a már meglévő vízi műtárgyak újjáélesztésével kívánja megoldani a terület vízhiányának enyhítését. Ez a program 14 településen, köztük a rendezvénynek otthont adó Fülöpházán is, összesen 43.000 embert érint.

A Kiskunsági Nemzeti Park arra törekszik, hogy a működésével érintett 140 település vezetőivel és lakosaival partnerként működjön együtt, hisz a természet erőforrások megőrzése, és a szociális szolgáltatások biztosítása közös célja a régióban élőknek.Fülöpháza, 2012. október 25.


Dr. Boros Emil         
a KNP igazgatója                          

Balogh József
Fülöpháza Község polgármestere
országgyűlési képviselő