Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Falunap és Kemencefesztivál Fülöpházán

dsc_2076.jpgA Fülöpházi Falunap és Kemencefesztivál az Ady Endre Művelődési Házban megtartott ünnepi műsorral kezdődött, amelyen megnyitóbeszédet mondott Balogh József országgyűlési képviselő, Fülöpháza polgármestere. Beszédében többek közt hangsúlyozta: „számunkra, fülöpházi emberek számára mindig kicsiny falunk lesz a világ közepe. Ezért szeretnénk ma, a falunap és kemencefesztivál alkalmából megmutatni magunkat, felhívni az ország figyelmét arra, mennyi érték és mennyi kincs van itt a pusztában, a magyar tanyavilág szívében is”.

Az ünnepi műsor keretében a község polgármestere díszpolgári címet adományozott Viszus Szabolcs és Csaplár Tibor fogathajtóknak, akik több száz kupa elnyerésével országszerte öregbítették Fülöpháza hírnevét, valamint Gödény Tibornak, Fülöpháza ügyeinek lelkes támogatójának.

Dr. Kenyeresné Téglási Anna, a Kerekegyházi-Fülköpházi-Kunpusztai Református Társegyházközség lelkipásztora Bibliát adományozott a község könyvtárának, arra bíztatva a falu polgárait, hogy forgassák, tanulmányozzák a könyvek könyvét.

A Falunap és Kemencefesztivál alkalmából megrendezett ünnepi műsor – melyet Lengyel László vezetett – keretében felléptek a fülöpházi óvodások, a Fülöpházi Birodalmi Színpad fiatal színészei, a Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület, a Szivárvány Táncszínház és természetesen a fülöpházi Őszi Szél Dalkor is. A nap folyamán előadással kedveskedett a résztvevőknek a Nagykanizsai Néptánc Együttes és a Kunszentmiklósi Hagyományőrzők Egyesülete is.

Az ünnepi műsor után adta át Balogh József polgármester a falu új kemencéit, amelyekben a solti Kalmár Pékség sütött tanyasi betyárkenyeret a vendégek részére.

Ebédidőben a Művelődési Ház udvarán felállított bográcsokban készült tájjellegű hagyományos ételkülönlegességekből válogathattak és fogyaszthattak kedvükre a falu polgárai és vendégei.

Délután kettő órakor Kubatov Gábor országgyűlési képviselő, az FTC elnöke tartott beszédet a trianoni diktátumra emlékezve a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A megemlékezés után került átadásra a paraszti házaspárt mintázó szoborcsoport, amely a buzsáki Proity József adományából Apró Tamás fafaragó művész készített el.

A szobrok átadását követően az Ady Endre Művelődési Házban Dr. Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár tartott agrárfórumot, melynek témája a Kormány vidékpolitikai célkitűzéseit tartalmazó Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció, illetve a Nemzeti Tanyafejlesztési Program volt.

A Falunap és Kemencefesztivál résztvevői az egész nap folyamán csodálhatták a Magyarok Vására árusainak hagyományőrző kézműves termékeit, a Művelődési Házban pedig néprajzi-, méhészeti- és babakiállításra is sor került, továbbá bemutatásra kerültek a falu díszpolgárává választott fogathajtók által elnyert serlegek is.

A délutáni óráktól került sor a szomszédos települések labdarúgó-tornájára, amelyen részt vett a Ferencvárosi Torna Club korosztályos labdarúgócsapata is.

Az eseményekben gazdag nap hajnalig tartó falubállal ért véget.

 

A mappában található képek előnézete Fülöpházi falunap és kemencefesztivál