Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Baromfi-vágópont, tésztaüzem és önkormányzati bolt átadása a fülöpházi falunapon

A Nemzeti Tanyafejlesztési Program a Kormány egyik legsikeresebb programja, amelynek révén javulnak a tanyán élő emberek életkörülményei - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Fülöpházán, ahol egy baromfivágópontot, egy tésztaüzemet és egy önkormányzati boltot adott át.

Budai Gyula emlékeztetett arra, hogy 2011-ben az Orbán-kormány tisztán nemzeti forrásból egymilliárd forintot biztosított a tanyákon élő több mint 300 ezer ember életkörülményeinek javítására. Az államtitkár elmondta: a nemzeti tanyafejlesztési program pályázataihoz 2012-ben 1,5 milliárd, 2013-ban pedig 2 milliárd forintot biztosít a kormány, tisztán nemzeti forrásból.

A tanyán élő emberek életkörülményeinek javítása mellett a program kiemelt célja a helyi termékek piacra jutásának támogatása, amelynek során a termelőktől a legrövidebb úton jut el az élelmiszer és a helyi termék a vásárlókhoz - fogalmazott Budai Gyula.

Balogh József, a Fidesz országgyűlési képviselője, Fülöpháza polgármestere elmondta, hogy a baromfivágópont és a tésztaüzem a Nemzeti Tanyafejlesztési Program pályázatán 49,2 millió forintot nyert, amelyhez az önkormányzat 13 millió forint önrészt adott.

A vágópont 250 baromfit tud feldolgozni óránként, a tésztaüzemben 4 tonna tésztát lehet készíteni naponta a környező települések tojástermelőitől vásárolt tojásból.

Balogh József kiemelte: a két üzem egy műszakban tíz embernek ad munkát, de több száz, szárnyasokat nevelő családnak biztosít megélhetést.

A tanyafejlesztési pályázaton elnyert támogatásból Kerekegyháza egy tejfeldolgozót épített, Szabadszállás egy térségi piacot hozott létre hűtőházzal, Kunszentmiklós pedig Magyar Termékházat és piacot nyit meg . A polgármester leszögezte: az önkormányzatok négy, külön-külön sikeres, ötvenmillió forint alatti pályázatból valósították meg beruházásaikat.

Balogh József beszámolt arról, hogy Fülöpháza, Kerekegyháza, Szabadszállás és Kunszentmiklós önkormányzata megalapította a Magyar Tanyasi Termék Termeltető, Feldolgozó és Értékesítő Nonprofit Kft.-t.

A Matt Kft. szintén 49 millió forintot nyert pályázaton, amelyből az első lépcsőben öt önkormányzati boltot nyit: kettőt Budapesten, egyet-egyet Kecskeméten, Fülöpházán és Kunszentmiklóson.

Az eseményen készült fotók IDE kattintva megtekinthetőek.

(MTI)