Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A parlagfű irtásának fontosságáról szóló tájékoztatók országszerte

Parlagfű-megismerésére, az ellene való védekezés formáira és társadalmi fontosságára hívja fel a figyelmet a parlagfű-mentesítési nap, amelyet júniusban országszerte több helyszínen is megrendeznek. Emellett a június 22-ei Nemzetközi Parlagfű Nap is e gyomnövény káros hatása elleni küzdelem fontosságára irányítja a figyelmet.

Közeledik a parlagfű virágzás kezdete, amely számos allergiában szenvedő életét megkeseríti. Az allergén gyomnövény elleni védekezést még a virágzás előtt el kell kezdeni, ezért júniusban a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával közösen parlagfű-mentesítési napot szerveznek. Az esemény célja, hogy útmutatást adjon a közvetve százmilliárdos egészségügyi és mezőgazdasági kárt okozó gyomnövény visszaszorításához.
A földhivatalok és önkormányzatok június 30-ikát követően megkezdik a parlagfűvel fertőzött földterületek, ingatlanok felderítését, majd a büntetést.
Európában Magyarország az egyik parlagfűvel leginkább fertőzött ország. Hazánkban a parlagfű szinte valamennyi szántóföldi kultúrában előfordul, és jelentős terméskiesést okoz. Ezen kívül jelen van mezőgazdasági művelés alatt nem álló parlagterületeken, a gabonatarlókon betakarítás után, a vasúti pályatestek, utak mentén és belterületeken is.
 
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)